Gebelik ve Emzirme Döneminde Bebek Sağlığı

  •  3.07.2022
  •  

 

Bebek Bakımı ve Hijyen

Aslında bebek bakımı ve hijyen dediğimiz zaman aklımıza yatan, mantıklı ve güvenilir kaynakların açıklamaları anne ve babaların takip etmesi yeterli olacaktır. Kendi sağlığımıza dikkat edersek otomatik olarak bebek sağlığına da dikkat etmiş oluruz. Bu noktada tüm anne, baba ve çocuk bakıcılarına bazı konularda uyarıda bulunmak istiyoruz. Kuvvetli anti-bakteriyel sabunlar, ıslak mendiller gibi hijyen araçları bebeğinize sağlıktan çok zarar verebilir.

Tıp doktorlarının da açıkladığı gibi bebeklerin yetiştiği ortamda hijyen ve mikrop dengeli bir şekilde bulunmalı. Zira bebekler önünde sonunda dış dünya ile temas ederek iletişime geçiyorlar. Çok fazla hijyenik ortamda barınan çocukların daha sonrasında daha kolay hastalıklara yakalındıkları ve iyileşme sürelerinin yaşıtlarına kıyasla çok daha uzun olduğunu yapılan araştırmalar göstermekte.

İnsanın bağırsakları başta olmak üzere üzerinde ve organlarında taşıdığı bir florası var. Bu floranın antibiyotikler (ki adı üzerinde antibiyotik yani yaşam karşıtı), kimyasal deterjanlar ve antibakteriyel sabunlar tarafından imha edilmemesi gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde ameliyat doktorlarının yaptıkları bir takım açıklamalar oldu. Ameliyat doktorları ve cerrahlar, ameliyathane ortamında hijyeni sağlamakta oldukça güçlük çektiklerini, eskiye nazaran bakteri kaynaklı komplikasyonların daha sık yaşandığını belirttiler. Bunun sebebi olarak ise gündelik hayatta insanların çok fazla antibakteriyel sabun kullanması sonucu bakterilerin direnç kazanması olduğu ortaya çıktı.

Tüm bu bilgileri göz önüne aldığımızda bebek bakımı ve hijyen noktasında kimyasallardan özellikle de ağır kimyasallardan kaçınmakta fayda var. Ev temizliği alanında kullandığımız temizlik kimyasallarına da dikkat etmemiz gerekiyor.

Bebek Bakımı ve Beslenme

Bu bölüme kadar sizlere detay bilgi vermektense konu hakkında sağlıklı bilgiler elde etmenizi sağlayacak bir düşünce ve araştırma şekli, bir metod vermeye çalıştık. Yazımızın bu kısmında da yine aynı yoldan ilerleyeceğiz.

Normal doğumlar ve sonrası emzirme dönemi olmak üzere toplamda bir bebek yaklaşık 3 yıl boyunca annesinin besinlerinden istifade ediyor. Pratikte annesi ne yiyorsa onu yiyor. Ancak genelde gözlem yapabildiğimiz kadarıyla anneler beslenme konusunda hamilelik döneminde gösterdikleri hassasiyetleri emzirme döneminde yavaş yavaş kaybediyorlar. Özellikle alınan kilolar ve yeni doğum yapmış olmanın verdiği rahatlıkla pek çok anne yemek yeme isteğinin önüne geçmeyerek dikkatsiz beslenme durumunu artırma yoluna gidiyorlar. Elbette kilo konusunda nasıl davranacağı her annenin kendi tercihi ancak bizim altını çizdiğimiz nokta anne ve bebek sağlığına dikkat etmek. Eğer emzirme dönemindeki bir anne bol karbonhidrat ve bol tatlı yerse bilmeliki çocuğunun kanında da şeker oranı oldukça artacaktır. Bunun yanı sıra gıdalardaki sağlıksız bileşenlerin sütle çocuğa geçmesi bir başka hoş olmayan durum.

Konuyu şöyle bir derleyip toparlayacak olursak normal koşullarda insan sağlığını tehdit eden beslenme türünden bir anne vazgeçtiği takdirde kolayca hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını korumuş olacaktır. O yüzden hamilelik döneminde anneler oldukça şanslı. Dokuz ay boyunca edindikleri sağlıklı beslenme alışkanlığı bir ömür boyu koruyarak kendilerine ve ailelerine daha güzel ve sağlıklı bir gelecek hazırlayabilirler.