Cilt maskesi çeşitleri, cilt bakım rutininin olmazsa olmazlarıdır. Sahip oldukları farklı bileşenlerle cilt özelinde değişebilen ihtiyaçların en iyi şekilde karşılanmasını sağlarlar. Aynı zamanda cildin yüksek oranda nemlendirilmesine de katkıda bulunarak daha canlı bir cilde sahip olma avantajını kazandırırlar.
Cilt maskelerinin kil maskesi, soyulabilen maske, kömür maskesi, kağıt maske, nemlendirici mask ve daha pek çok farklı çeşidi vardır. Cilt maskesi çeşitleri arasından cilt tipine ve ihtiyaçlarına uygun maskelerin cilt bakımı rutinine eklenmesi sayesinde daha sağlıklı, bakımlı ve canlı bir cilde kavuşmak mümkündür.
Cilt maskesi kullanımının da dahil olduğu etkili bir yüz bakımı için uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi hiç şüphesiz cilt temizliğidir. Cilt yatmadan önce ve sabah uyanınca uygun cilt temizleyicilerle yıkanmalı ve nazikçe kurulanmalıdır. Daha sonra yine cilt tipine uygun cilt temizleme sütü uygulanarak açılan gözeneklerdeki kir ve makyaj artıkları temizlenmelidir.
Bu aşamada açılan cilt gözeneklerinin derinlemesine bir yüz temizliği için daha fazla açılması gerekir. Bunun için buhar uygulamasından faydalanabilir. Buhar uygulamasından sonra temiz bir mendille silinen cildin gözeneklerinin sıkıştırılması için buz küpüyle masaj yapılabilir.
Cilt temizliğinin en önemli adımlarından biri peelingdir. Cilt yüzeyinde zamanla biriken ölü deri hücreleri donuk ve mat bir cilt görünümüne neden olur. Peeling cilt bakım rutinine dahil edilerek ölü deri hücreleri nazikçe yok edilebilir.
Cilt tipi ne olursa olsun nemlendirici cilt maskesi uygulamak cildin yumuşatılmasını ve cilt tonunun dengelenmesini sağlar. Yağlı ciltler için kil cilt maskesi, kuru ciltler için avokado cilt maskesi tercih edilebilir.
Cilt temizliğinin ayrılmaz parçası tonik uygulanarak cilt hücrelerinin sıkılaşmasının sağlanmasıdır. Tonikler cilt pH dengesinin sağlanmasında da önemli bir rol üstlenir. Cilt temizliği ve bakımı aşamasının son adımı nemlendirmedir. Cilt temizlenip tonik uygulandıktan sonra cilt tipine uygun bir nemlendirici ile cildin gerek duyduğu nemlendirme sağlanmalıdır. Kuru cilt tiplerinde alkol içermeyen hafif ve akne oluşumuna eğilimli yağlı cilt tiplerinde yağlanmayı önleyen su bazlı nemlendiriciler kullanılabilir.
Temizleyici özelliğe sahip cilt maskesi yalnızca tek kullanımda dahi cilt gözeneklerinin gözle görünür derecede arındırılmasını sağlar. Deri yüzeyindeki bakteriler temizlendikçe cilt daha bakımlı, sağlıklı ve ışıltılı bir görünüm kazanır.
Temizleyici özelliğe sahip cilt maskesi çeşitleri genellikle bekleme süresinin sonunda katı bir yapı alır. Katı şekilde kuruyan maskeler yıkanarak çıkarılabildiği gibi esnek yapıdaki cilt maskesi çeşitleri soyularak temizlenmelidir.
Cilt temizleyicilerle yüz temizlendikten sonra gözeneklerin derinliklerinde fark edilemeyen kalıntılar kalabilir. Bu kalıntılar zaman içinde cildin derinlerine nüfuz ederek cilt sorunlarına neden olabilir. Temizleyici cilt maskesi çeşitleri ise daha yoğun etken maddeler içermeleri sayesinde ciltte daha berrak ve ışıltılı bir görünüm kazanmasını sağlayabilirler.
Cilt maskesi uygulanmaya başlanmadan önce ilk adım ciltteki makyajın, fazla kirin ve yağın temizlenmesidir. Bu sayede maske tüm gözenekler derinlemesine nüfuz eder. Cilt tipine ve ihtiyaçlarına göre seçilen maskenin uygulanma şekli ürün özelinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ürünün üzerindeki kullanım talimatlarına uygun kullanım yapma konusunda dikkatli olunmalıdır.
Temizleyici cilt maskesi çeşitleri genellikle çok yoğun içeriklere sahip olurlar. Bu nedenle çok sık kullanılmaları önerilmez. Cilt problemlerine bağlı olarak haftada 3 kereden fazla kullanılması önerilmez. Daha fazla kullanılması halinde ciltte kuruluk ve aşınma gibi farklı sorunlarla karşılaşılması riski olduğu unutulmamalıdır.
Kağıt cilt maskesi kullanımı en kolay cilt maskesi türlerinden biridir. Üretim sürecinde kağıt cilt maskesi çeşitleri sıvı formüller içinde bekletilir. Böylece tüm içeriği bünyesinde hapseder. Yararlı bileşenlerin yüzde kalmasını uzatma özelliği vardır. Özel ihtiyaçlara göre formüle edilen kağıt maskeler içinden tercih yaptıktan sonra kolayca uygulamak mümkündür. Ortalama 15 ila 20 dakika içinde kağıt maskeler, liflerinde barındırdıkları formülü cilde aktarırlar.
Kağıt maskelerin temel amacı cilde ihtiyacı olan nemi kazandırmaktır. Uygulama için öncelikle maske paketinden çıkarılır. Daha sonra yüze yerleştirilir. Son derece pratik olan bu uygulamada bekleme süresi tercih edilen maske özelinde değişiklik gösterebileceğinden satın alınan ürünün kullanım talimatına uygun olarak hareket edilmelidir.
Kağıt maskeler bekleme süresi sonunda ciltten alındığında kesinlikle yüz yıkanmamalıdır. Maskeden kalan fazla nemlendirici krem yüze yedirilerek cilt bakımı rutini tamamlanabilir. Tek bir kullanımla cilde ekstra yoğun bir nemlendirme sağlanması mümkündür. Bu sayede yüzde nemlendirme, aydınlatma ve ince çizgileri pürüzsüzleştirme gibi olumlu etkilerin elde edilmesi mümkün olabilmektedir.
Cilt tipine ve ihtiyaçlarına göre doğru şekilde seçilen cilt maskesi çeşitlerinin en önemli işlevi cilde ihtiyaç duyduğu nemliliğin kazandırılmasıdır. Nem eksikliği tüm cilt tiplerinde karşılaşılması olası sorunların başında gelir. Bu nedenle günlük cilt bakımı rutininde kullanılan nemlendirici ürünlerin yanı sıra cildin nem seviyesinin artırılması ve cilt sağlığının desteklenmesi için düzenli olarak cilt maskesi kullanımı ihmal edilmemelidir.
Günlük cilt bakımı rutinine dahil edilen maskeler cildin rüzgar, güneş ışınları, makyaj ve hava kirliliği gibi nedenlere bağlı olarak yaşaması olası yıpranmanın giderilmesi noktasında önemli bir rol üstlenir.
Cilt maskesi fiyatları satın alınması tercih edilen maskenin markasına, bileşenlerine, sağladığı etkiye ve benzer etkenlere göre değişebilir.