Kış Dönemi Vitamin Takviyeleri Nelerdir?

  •  3.07.2022
  •  

Kış dönemi diğer dönemlere kıyasla sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gereken bir dönem çünkü bağışıklık sistemimizi zorlayan etmenlerin sayısı artıyor.

 

Kış Aylarının Olmazsa Olmaz Vitaminleri

Vücudumuzun aslında her dönem pek çok vitamine ihtiyacı var. Sadece iklimlere göre ihtiyaçlarımız değişebilmekte. Kış dediğimiz zaman hemen akla gelen vitaminler “C” ve “D” olmakla birlikte bu demek değilki A, B grubu gibi vitaminleri kışın önemsemeyebiliriz. Aksine tüm vitaminleri her dönem önemsememiz gerekir. Ancak kışın daha özen göstermemiz gereken vitaminler mevcuttur.

Yazımızda ilerledikçe vitaminleri ve vitaminleri açmaya devam edeceğiz ancak başta şunu belirtmemizde fayda var. Tıp doktoru tarafından vitamin yetersizliği ve vitamin emilimi konusunda sorun yaşadığınıza dair bir teşhis konulmadıysa en güzel vitamin kaynakları doğal vitamin kaynaklarıdır. Örneğin C vitamini tableti kullanmak yerine kivi, biber, portakal gibi besinlerden doğal olarak vitaminleri almak en güzel yöntemdir. Ancak GDO’lu tohumlar ve endüstriyel hayvancılık nedeniyle ne yazık ki bütün bireyler ihtiyaç duydukları vitaminleri doğal yoldan alamamaktadırlar.

Örneğin son zamanlarda B12 başta olmak üzere B grubu vitaminlerinin emilimi konusunda ülkemizde pek çok insan sorun yaşamaktadır. Bunun nedeni hayvansal gıdalardaki kalitesizlik ve antibiyotik oranı olarak gözükmektedir. Daha doğru beslenme bu sorunun çözümüne muhakkak yardımcı olacaktır.

Kış aylarının en gözde vitamini tabi ki C vitaminidir. Buna nasıl bu kadar emin olabiliyoruz diye soruyarsanız mevsimlerde yetişen meyve ve sebzelerin özelliklerine bakmamız yani özetle doğanın izlerini takip etmemiz yeterli olacaktır. Kışın özellikle turunçgiller hasatının başlamasıyla birlike meyve tezgahlarındaki C vitamini ortalaması ciddi manada yükselmeye başlar. Portakal, mandalina, Greyfurt başta olmak üzere turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Ancak C vitaminiyle pek anılmayan biber türleri, kivi ve maydanoz gibi bitkilerde turunçgillere kıyasla çok daha fazla C Vitami vardır.

D Vitamininin Önemi

Kış aylarına girdikten sonra güneş ışınlarından faydalanma oranımız düşmeye başlar. Bu durumda vücuttaki D vitamini oranını azaltmaya başlar. D vitamini eksikliği vücudun üşüme eşiğini aşağıya çeker. Etrafınıza göre daha fazla üşümeye başladıysanız, D vitamini açısından eksik kalmış olabilirsiniz. Kış aylarında sağlımıza dikkat ederek güneşin yüzünü gördüğümüz vakitlerde dışarıda vakit geçirmek ve kaliteli süt ürünleri tüketmek bizleri D vitamini eksikliğine karşı koruyacaktır.

Kış Aylarında Alınması Gereken Vitaminler

Yukarıda bahsettiğimiz gibi C ve D vitaminleri konusunda daha hassas davranmamız gerekiyor kışın. Bununla birlikte B grubu ve demir de kesinlikle ihmal edilmemeli. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Önleyici tedavimizi böylelikle gerçekleştirmiş oluyoruz. Önleyici tedavi ve önleyici beslenme sayesinde grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimaliz düşecektir. Elbette bütün riskleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak sağlıklı ve dikkatli beslenme yöntemleri sayesinde bir rahatsızlığa yakalansak bile o hastalıklardan kurtulma ve günlük hayatımıza geri dönme süremiz oldukça azalacaktır.

Hızlı iyileşme süreleri ise yaşam kalitemizi en çok artıran etmenlerin başında gelir. Başka yazılarımızda buluşmak dileğiyle, sağlıcakla kalın...